Converse og Carhartt WIP har begået 3 versioner af 70s-modellen

Sælger modeshowet kun en drøm? – Vetements statuerer eksempel og dropper modeshowet… i hvert fald for nu

Det kom som lidt af et chok – i hvert fald for mig – da succesdesigneren bag det nu Zürich-baserede designkollektiv Vetements, Demna Gvasalia, forleden meldte lidt af en kovending ud i et interview med WWD. Ifølge Demna Gvasalia er det nemlig slut med at designe ud fra det østeuropæiske og anti-æstetiske designstandpunkt, der indtil videre har været en af de primære årsager til Vetements-sucessen.

04-vetements_3up-w710-h473-2x

Og nu er Vetements-holdet klar med endnu et initiativ, der skaber genklang i modebranchen. Det hypede mærke statuerer nemlig lidt af eksempel, når de denne sommersæson har valgt ikke at vise deres kommende kollektion på catwalken under modeugerne. Og ja, måske kan det move igangsætte en debat om modeshowets format. Et format, der allerede er under “rekonstruktion” med see now buy now-tendensen, ligesom Vetements selv har vendt op og ned på forståelsen af modeugerne og catwalken, når de selv har vist deres shows under haute couture-modeugerne de seneste sæsoner

Ifølge Guram Gvasalia, Demnas bror og CEO hos Vetements, bygger fravalget af catwalken på at modeshowet efterhånden har udviklet sig til en illusion og en drøm, der er meget langt fra virkelighedens mode:

»Modeshowet i dag har ikke noget at gøre med tøj. De fleste looks bliver aldrig produceret og kommer derfor naturligvis heller ikke i butikkerne. Showsene er primært til for at sælge en drøm, men når det kommer til stykket vil den udmunde i at mærkerne sælger parfumer eller punge i en toldfri butik«, siger Guram Gvasalia.

guram-gvasalia

Guram Gvasalia, CEO hos Vetements

Og hvis man bare har lidt indsigt i, hvordan de store modehuse tjener mange af deres penge, kan man hurtigt fristes til at give ham ret. Det samme kan man, når han taler om antallet af modeshows på et år, der ikke bare tæller modeugerne, men også de mange Resort og Cruise-kollektioner, der fylder i kalenderen:

»Det er virkelig for mange shows. Jeg synes det er lidt vanvittigt. Og den her rutine fjerner glæden og spændingen ved et modeshow«.

Spørgsmålet er nu, hvordan designkollektivet vil gribe fremtidens kollektionsfremvisninger an. Endnu er intet officielt meldt ud, men formatet kommer i hvert fald til at være et andet, fortæller Demna Gvasalia:

»Jeg begyndte bare at kede mig. Jeg tror, at der skal indledes et nyt kapitel. Og modeshowet er ikke det bedste værktøj. Vi har lavet shows i en sexklub, restaurant, kirke. Vi har rykket til den klassiske måde at tænke sæsoner på under modeugerne, vi har afholdt herre- og dameshows sammen. Men det er blevet repeterende og udmattende«, fortæller Demna Gvasalia i et interview, imens han fastslår: »Vi vil lave noget, når der er tid til det og et behov for det. Det skal have et overraskelsesmoment over sig«.

Det bliver derfor spændende at følge med i, hvordan Gvasalia-brødrene vil overraske modeverdenen både med show og æstetik. Men trods Vetements manglende tilstedeværelse på catwalken under sommerens modeuger,  vil de dog stadig vise kollektionen frem for indkøbere og presse i showrooms, hvor vi måske kan få en identifikation af mærkets nye retning.

gallery-1482343406-demna-gvasalia

Demna Gvasalia, Kreativ Direktør hos Vetements og Balenciaga

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Converse og Carhartt WIP har begået 3 versioner af 70s-modellen