Caliroots deler påskeæg ud: 9 stærke køb

Demna Gvasalia svarer igen på kritisk High Snobiety-artikel: Vetements er ikke død!

Forleden klikkede jeg forbi en ret interessant artikel på High Snobiety med overskriften: »To år efter de lagde internettet ned, ligner det, at ingen længere køber Vetements«.

Artiklen er særligt interessant, fordi jeg i en af mine første modepodcasts sammen med Jon fra Portrait De L’homme netop fik sagt, at jeg ikke længere tror på, at Vetements kan fastholde sit momentum i modebilledet. Der har været enormt stille omkring det ellers så hypede designkollektiv længe, og jeg har ikke tiltro til, at de kan gøre comeback.

Getty Images

Getty Images

Artiklen hos High Snobiety bakker op om mit postulat. Modesitet har nemlig snakket med en række anonyme indkøbere samt tidligere Vetements-ansatte om udviklingen for designkollektivet, der i 2016 ellers tog modeverdenen med storm med den ironiske distance til moden, de voldsomme silhuetter samt den anti-æstetiske styling, postsovjetiske referencer og selvfølgelig den ikoniske DHL t-shirt.

Alle de parametre har ikke længere samme gennemslagskraft, og flere af de interviewede i High Snobietys artikel udtaler, at Vetements set fra et salgsøjemed er på en ekstrem tilbagegang, mens en af de interviewede ligefrem udtaler: »Set fra et retail-perspektiv er Vetements fuldstændig død«.

En anden siger: »Vi vil stadig sælge mærket, men det vil ikke sælge så hurtigt, som det plejede at gøre«.

Ifølge High Snobiety peger alle på samme årsag, nemlig at Vetements ikke har fornyet sig siden de slog igennem med DHL t-shirts, dekonstruerede jeans, oversize hættetrøjen med Titanic logo med mere. Samtidig har prisen, der ofte svæver i et astronomisk højt lejde (hættetrøjer koster nemt 8000 kroner!), været alt for høj sammenlignet med kvaliteten:

»Priserne er nået til et punkt, som du ikke længere kan retfærdiggøre, og uden den hype, der var i begyndelsen til at begejstre folket, er de ligesom begyndt at grine af det«, udtaler en anden i interviewet.

Derfor er dem, der i starten købte sig ind i Vetements-universet i stedet begyndt at ty til Demna Gvasalias kreationer for Balenciaga, hvor han også er kreativ direktør. Og det er der en særlig grund til, siger en asiatisk indkøber: »Vi har hørt fra Vetements interne team, at de bedste designs bliver sendt til Balenciaga. Det lader lidt som om, at kun de næstbedste bliver efterladt til Vetements«.

Demna Gvasalia kalder det fake news

Den massive kritik i artiklen fra High Snobiety vil Demna Gvasalia og resten af teamet hos Vetements imidlertid ikke finde sig i. De mener, at udtalelserne er den rene nonsens og kalder det fake news. Derfor har Demna Gvasalia også brugt Vetements’ officielle Instagram-profil til at svare igen på High Snobietys kritiske artikel:

»Vetements støtter ikke wannabe journalistik baseret på løgn og sladder. Mit Vetements-team er stærkere end nogensinde før. Min ansvar og involvering i Vetements har ikke ændret sig siden vi startede. Med undtagelse af en 4 år gammel forvirring, har jeg altid været kreativ styrmand hos Vetements. Mit fokus er, var og vil altid være på produktet og kunderne, som har det på. Mode handler ikke om hype. Heller ikke om ubrugelig sladder eller opportunistisk pseudo-journalistisk. Mode handler om tøj. Det samme gør Vetements«, skrives der i Instagram-postet.

I en udtalelse til Womens Wear Daily udtaler Demnas bror, Guram, som ligeledes er en del af Vetements-kollektivet: »Til stor skuffelse for alle haterne, så vil vi gerne melde ud, at Vetements er på sit stærkeste kreative og financielle niveau nogensinde«.

Jeg er enormt spændt på at følge udviklingen i den her sag. Vetements’ tøj aldrig har sagt mig det store, men jeg har altid været fascineret af historien og den bølge, som de har igangsat.

Vetements har været katalysatoren for en helt ny måde at tænke luksusmode på. Men hvorom alting er, så tror jeg, at Vetements-æraen synger på sidste vers. Og når det er sagt, så er jeg også komplet uenig med det statement, som Vetements er kommet med på Instagram. I min optik har Vetements lige præcis handlet om hypen. Den skal de ikke negligere, når deres succes i høj grad skyldes alt det, der er foregået omkring brandet. Og den hype har de altså mistet det seneste år. Jeg har derfor svært ved at se, hvordan de skal komme tilbage og få samme momentum, som de havde for blot et år siden.

Læs også: De 6 vigtigste højdepunkter fra Balenciagas AW18-show

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Caliroots deler påskeæg ud: 9 stærke køb