4 skarpe sneakers og afslappet suiting fra Troelstrup

De tidløse sneakers: Common Projects vs. Garment Project

Garment Project (tv), Common Projects (th)

REKLAME FOR TROELSTRUP. Når man retter blikket mod tendenserne indenfor sneakers, er det tydeligt for enhver, at det nærmest ikke kan blive vildt og voluminøst nok. Faktisk har det efterhånden været tendensen i en del sæsoner, hvor det helt store mantra for både sneakerbrands og modehusene har været more-is-more. Og den såkaldte ‘ugly’-sneakertrend brager stadig afsted med Salomons tekniske trailsneakers, Balenciagas Track og Triple S, Nikes P6000 og Gucci Rhyton som nogle af spydspidserne.

Men selvom det stadig ikke kan blive vildt og teknisk nok, når det kommer til sneakers – mig selv inklusive, når jeg skal finde mine øjeblikkelige favoritter –, er der stadig enormt meget underspillet coolness over de minimalistiske sneakerklassikere. Tænk på et par Chuck Taylor 70’s eller et par helt hvide tennissneakers som Common Projects ‘Achilles’ og Adidas ‘Stan Smith’, som uanset tendenserne i modebilledet altid vil have relevans.

Og indlægget hér skal netop handle om de minimalistiske tennissneakers. For selvom de tekniske og volumniøse sneakers fylder en stor del i min garderobe, vender jeg konstant tilbage til klassikerne, når jeg skal klæde mig på.

Jeg har været på jagt hos Troelstrup for at finde to af mine favoritter i deres portefølje af sneakers: Henholdsvis Common Projects ‘Achilles’-modellen, som var med til at revolutionere sneaker-gamet i 00’erne, mens jeg også har kigget nærmere på en tilsvarende model fra danske Garment Project, der de seneste år har markeret sig stærkt med deres sneaker-univers.

Sneakers: Common Projects 

Common Projects ‘Achilles’

Vi indleder med at se nærmere på Common Projects ‘Achilles’-modellen, som er lidt af et fænomen i sneakerverdenen. Ja, en vaskeægte moderne klassiker. Den minimalistiske, hvide sneaker blev første gang lanceret i 2004 af New Yorker-duoen Peter Poopat and Flavio Girolami. Med sin tennis-silhuet med en snude, som bliver en smule spids, en overflade i italiensk nappa læder og det karakteristiske guldstempel på siden af sneakeren, igangsatte makkerparret en ny bevægelse indenfor sneakers og mode generelt.

Før Common Projects gennembrud var det ret fragmenteret, når man kiggede på sko i herregarderoben. Der var sportssko, og så var der lædersko til formelt brug. Men Common Projects formåede at bygge bro mellem de to yderpoler og gjorde det legitimt at bære sneakers til hverdag – sågar på kontoret.

Siden Common Projects lacerede deres ‘Achilles’, er der kommet utallige bud på den hvide sneaker fra MANGE brands, men jeg tør godt vove den påstand, at det var Common Projects, der indledte sneaker-æraen for alvor, og det er jeg ikke ene om at mene.

“Poopat og Girolami får ikke nok kredit for, hvad de har gjort, og hvordan de har ændret menswear landskabet”, sagde modeeksperten Eugene Tong tilbage i 2015 til New York Times.

I dag præges modebilledet ikke bare af sneakers, men også af adskillige luksussneakers, og det er efterhånden normalt at se kids drøne rundt i sneakers fra luksusmodehusene til +5.000 DKK, men sådan var det ikke før Common Projects ‘Achilles’-modellen, som koster 2.600 DKK, landede.

“De var de første til at give folk et forslag om en rigtig luksus-sneaker”, fortæller Tong.

Og selvom sneakeren er forblevet nærmest uændret siden den blev lanceret i 2004, er den stadig en bestseller i sneaker-industrien, og ikke mindst en favorit i min garderobe. Måske fordi den står som et slags symbol for hele det smart casual-look, der præger min personlige stil. I dag undrer ingen sig, hvis man bærer sneakers til sit suit, og noget af den ære kan altså tilskrives Common Projects.

Samtidig er Common Projects ‘Achilles’-silhuetten immun for trends. Den oser af luksus og kommer utvivlsomt til at være en klassiker i herregarderoben mange årtier frem – præcis som et par Chuck Taylor 70’s er det.

Shop dine Common Projects hos Troelstrup.

Sneakers: Garment Project

Garment Project ‘Type’

Danske Garment Projects æstetik udspringer af ønsket om at lave ordentlige og casual sneakers – sneakers, der kan bruges til det hele. Garment Project er et af de brands, der med sit fokus på de minimalistiske tennis-sneakers kommer af den bølge, Common Projects igangsatte med deres ‘Achilles’.

I 2013 blev Garment Project en realitet, og senere samme år ramte de første Classic Lace asfalten. Siden da er det blevet til en lang række forskellige silhuetter, hvor mange af disse stadig bevæger sig i det minimalistiske og underspillede univers som for eksempel ‘Type’-silhuetten.

Modsat Common Projects, kommer ‘Type’-modellen i en lidt anden silhuet. Snuden er rundere og den ser en smule mere kompakt ud. Samtidig brydes den hvide grundfarve af den grå detalje på hælen, der giver et fint spil på sneakeren.

Garment Projects ‘Type’ kommer også med en indersål med memory-skum, der gør den yderst komfortabel at traske rundt i en hel dag. Denne style er ligeledes produceret i Portugal, hvor Common Projects får lavet deres sneakers i Italien.

På mange måder er ‘Type’-modellen fra Garment Project et budgetvenligt bud på den minimalistiske, hvide sneaker, som samtidig ikke går på kompromis med kvaliteten.

Shop dine Garment Projects hos Troelstrup.

Common Projects vs. Garment Project

Så hvad skal man egentlig vælge? De to sneakers besidder mange af de samme kvaliteter. Deres minimaltiske og monokrone look i hvid gør dem tidløse og nemme at style med alt i garderoben – fra jakkesættet til jeans og t-shirt. Og de vil altid være et friskt add on til dit look.

På formen differentierer de to sig alligevel en smule fra hinanden med deres henholdsvis halvspidse og runde snude. Samtidig er Common Projects-brandet stadig – med rette– præget af den buzz, som de har skabt gennem tiden. Og signaturen på siden af sneakeren i form af de guldfarvede serienumre vil med det samme fange enhver sneakeraficionados øje. Men ja, det skal man selvfølgelig også betale for. Mens Common Projects tager 2.600 DKK for deres hvide sneakers, tager Garment Project 1.000 DKK for deres ‘Type’-model, hvilket gør den til et stærkt og budgetvenligt alternativ.

Hvilken er din favorit?

Shop dine sneakers HER.

Læs også:  

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

4 skarpe sneakers og afslappet suiting fra Troelstrup